Styczna do wykresu
Paweł: Czy istnieje styczna do wykresu funkcji określonej wzorem
𝑓(𝑥) = {𝑥2 dla 𝑥 ≤ 1
{2𝑥 − 1 dla 𝑥 > 1
w punkcie o odciętej 𝑥0 = 1? Jeśli tak, to ją wyznaczyć, a jeśli nie to uzasadnić dlaczego.
Czy mógłby ktoś mnie nakierować jak to rozwiązać?
10 kwi 00:03
ABC:
zbadaj istnienie pochodnych jednostronnych w punkcie x0=1
10 kwi 06:58
Paweł: Czyli jak policzyłem wartość pochodnej w tym punkcie (2) to jedyne co mi pozostało to wstawić
to x0 pod funkcję (tam gdzie jest ≤), żeby obliczyć wartość?
10 kwi 13:05
Paweł: W sumie głupie pytanie bo jak to zrobię to mam wszystkie rzeczy, których potrzebuje do wzoru na
styczną
10 kwi 13:05