Różniczkowalność funckji
Kabanos: Korzystajac z definicji ilorazu rozniczkowalnego zbadać różniczkowalność funkcji:
f(x) = x3 w punkcie x0 należącym do R
9 kwi 17:31
ABC: I na czym polega problem?
9 kwi 17:54
Kabanos: Jak uzasadnić, że funkcja jest ciągła w tym punkcie?
Tzn. wiem, że każda funkcja elementarna jest ciągła, tylko że nie umiem tego pokazać
9 kwi 18:43
Kabanos: bo dalej z tym ilorazem to tak to policzyłem:
f'(x0) = lim dla h −> 0: ((x0+h)3 − x03 / h) = ... = lim dla h −> 0: (3x02+3x0h+h2) =
3x02
więc funkcja ta ma pochodną równą 3x2 w każdym punkcie swojej dziedziny
9 kwi 18:49
ABC:
nie rozumiem pytania , znasz twierdzenie że funkcja różniczkowalna musi być ciągła?
jeśli udowodnisz z definicji różniczkowalność to ciągłość z tego wyniknie
9 kwi 19:55
: jesz za dużo kabanosów
10 kwi 09:51
kasiek:
Co to jest "iloraz różniczkowalny"? Słyszałem o "ilorazie różnicowym", ale o różniczkowalnym
nie. Oświeć mnie Kabanosie
10 kwi 23:25
Prof. dr rehab. Sitek: Co wynika z różnicy funkcji a co z ciągłości?
11 kwi 08:13
prof. dr rehab. Sitek: proszę się nie podszywać pode mnie, prawdziwego profesora Sitka z katedry uniwersyteckiej
11 kwi 10:35