dowód zbior wartosci
ziemia: funkcja f okreslona wzorem
f(x) = x6 − 2x4 −x3 + 1
wykaz ze liczba 5 nalezy do zbioru wartosci tej funkcji
czy ja pokaze ze
f(0) = 1
f(2) = 25
to jest to dowód wystarczajacy?
8 kwi 19:42
k: Wypada jeszcze dodać jakiś opis.
Dla przykładu
f(x) jako wielomian jest funkcją ciągłą, więc z twierdzenia Darboux wiemy, że istnieje x0 ∊
[0,2] takie, że f(x0) = 5.
8 kwi 20:18
. :
Albo po prostu policzyć f(−1) = 1 + 2 + 1 + 1 = 5
9 kwi 09:06
ABC:
tylko że −2*(−1)
4=−2*1=−2
9 kwi 09:40