trapez ciezki
IWOI: W trapezie prostokątnym dłuższa przekątna ma długość 24 i zawiera się w dwusiecznej kąta
ostrego trapezu. Odległość wierzchołka kąta rozwartego trapezu od dłuższej przekątnej wynosi 9.
Oblicz pole trapezu.
wiem ze tworza sie katy 90−α iα w kacie ADC oraz 180−2α w kacie DCB ale nawet nie mam pomysłu
co dalej tutaj zrobic bo chyba nawet nie mozna wpisac okregu w to a twierdzenie cosinusow jest
z
3 niewiadomymi
8 kwi 16:24
an:

Co powiesz o ∡EDC
8 kwi 17:34
wredulus_pospolitus:

Mamy 6 niewiadomych ... warto by było znaleźć 6 równań.
1) x+y = 24
2) a
2 + h
2 = 24
2
3) x
2 + 9
2 = b
2
4) y
2 + 9
2 = c
2
5) (a−b)
2 + h
2 = c
2
| | 9 | | h | |
6) z podobieństwa trójkątów (patrz podobieństwo typu KKK) mamy: |
| = |
| |
| | c | | 24 | |
Trochę zabawy będzie, ale da się przerobić
8 kwi 17:40
ite:
niewiadomych jest mniej,
na rysunku z 17:40 x=y i b=c, więc warto to wykorzystać
8 kwi 17:51
IWOI: tak an zauwazylem ze jest kat prosty od dlugosci bo to definicja odleglosci, lecz mialem
problem z
wyznaczeniem prawdlowo podobienstwa, ale juz sobie chyba poradze dziekuje
8 kwi 18:33
an: kąt ADC jest prosty to wynika z treści, mnie chodzi oto, że ∡EDC=α bo ∡ADB=90o−α
8 kwi 18:50
Iryt:

c=15
dalej dwa razy podobieństwo albo inaczej.
8 kwi 19:01
an: To są jak widać na 17:34 trójkąty podobne do Pitagorajskiego 3:4:5 czyli można i tak
| | 1 | | 3 | | 4 | | 1 | |
P= |
| * |
| *24 * |
| *24+ |
| *9*24= 246,24 |
| | 2 | | 5 | | 5 | | 2 | |
8 kwi 19:06
IWOI: a no to logiczne ja to mialem problem z zrozumieniem jak mam zrobic to prodobienstwo mimo ze
nawet widzialem ten kat
lecz juz sie udalo dziekuje za pomoc
8 kwi 20:30
Adam: Wytłumaczy mi ktoś czemu ta prosta dzieli podstawe DB na pół?
12 kwi 15:04
Aruseq: Z równości kątów przy D i B − trójkąt BCD jest równoramienny
12 kwi 17:57
Adam: ale czemu kąt D jest równy kątowi B?, w sensie z czego wynika, że ten trójkąt jest
równoramienny
12 kwi 18:54
Aruseq: Kąty naprzemianległe
12 kwi 19:12