help
adam: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wykres funkcji liniowej f(x)=mx+4 ma co
najmniej jeden punkt wspolny z kwadratem ABCD ,ktorego wierzchołki maja wspolrzedne A(3.1)
B(9.3) C(7.9) D(1.7)
7 kwi 17:17
. :
Bez względu na współczynnik m, znasz współrzędne jednego punktu dla tejże prostej.
Wyznacz sobie cztery proste (dla pewności) podstawiając jako druga współrzędna kolejne
wierzchołki tegoż kwadratu.
Na podstawie uzyskanych wyników podaj odpowiedź.
7 kwi 17:41
adam: nie zbyt to rozumiem mozna jakies rozwiazanie albo innaczej wytlumaczyc?
7 kwi 17:58
adam: Czy ma sens ze stwierdze ze punkt G(0.4) nalezy do funkcji f(x)=mx+4
i uznam ze 1 punkt jaki ta prosta bedzie miala wspolny z kwadratem idac zgodnie z ruchem
wskazówek zegara to punkt D(1.7) oblicze dla tych 2 punktow m po wyliczeniach wychodzi ze m=3
ostatnim punktem wspolnym bedzie punkt A(3.1) wyznacze prosta przechodząca przez te 2 punkty
i wychodzi ze m=−1
jako iż kazda prosta miedzy wyznaczonymi ma minimum jeden punkt wspolny z kwadratem to
m nalezy od (−1 do 3)?
jest to w miare dobre rozwiazanie czy raczej zbyt śliskie i na przyklad na maturze
by mi nie dali fulla punktow
7 kwi 18:10
wredulus_pospolitus:
i to dokładnie było podane o 17:41, tylko tam jeszcze była sugestia by sprawdzić pozostałe dwa
wierzchołki kwadratu (B i C) ... tak dla pewności
7 kwi 19:08
Mila:

A=(3,1), B=(9,3), C=(7,9) D=(1,7)
P=(0,4)
f(x)=mx+4
f(3)=1⇔3m+4=1⇔m=−1
PA: y=−x+4
f(9)=3⇔9m+4=3⇔9m=−1
PD: y=3x+4
m∊<−1,3>
7 kwi 20:36
adam: a co jezeli funkcja f(x) miala by rownanie np, f(x)=mx+3m wtedy nie znamy punktu zadnego
prostej
co wtedy?
7 kwi 21:57
an: w podanym równaniu f(x)=mx+3m prosta przechodzi przez punkt (−3,0), a więc nie ma problemu
7 kwi 23:01
adam: Aha faktycznie ze tez sam na cos takiego nie wpadłem Dzieki wielkie.
mam ostatnie pytanie co jezeli bym mial 2 proste np y=mx+3m i y= (m+2)x−m
i pytanie dla jakiego m proste maja punkt przeciecia w tym kwadracie
8 kwi 08:46
adam: Albo jeszcze jedno np prosta y= mx−m2 i pytanie dla jakiego m ta prosta
ma punkt wspolny z kwadratem
8 kwi 08:48
wredulus_pospolitus:
odnośnie drugiej:
y = mx − m2 −−−> y = m(x−m) czyli jednym z punktów (który nie będzie już stały bez
względu na m) będzie (m, 0) reszta jak w poprzednich przypadkach
8 kwi 17:27
wredulus_pospolitus:
Jeśli chodzi o to czy się dwie proste przetną wewnątrz kwadratu.
zauważmy, najpierw że mamy:
mx + 3m = (m+2)x − m −−−> 4m = 2x −−−> x = 2m −−−> y = 2m2 + 3m −−−> (2m ; 2m2 + 3m)
będzie punktem przecięcia się tych dwóch prostych.
Sprawdź dla jakich 'm' tenże punkt będzie wewnątrz kwadratu
8 kwi 17:29