Oblicz największe pole
tomek: | | 1 | |
Jak obliczyć największe pole z tej funkcji: P(d)= |
| *d3*√16−d2 . |
| | 16 | |
7 kwi 12:27
ABC: jeśli d dodatnie to wrzuć wszystko pod pieriwastek
7 kwi 12:29
tomek: Wychodzi P(d)=√d6256*(16−d2). Jak wykonać optymalizację tej funkcji?
7 kwi 12:44
ABC: rozpatrz samą funkcję podpierwiastkową , ona ma ewentualne ekstrema w tych samych miejscach
7 kwi 13:09
PR713: * Możesz rozważyć funkcję podpierwiastkową, bo funkcja h(t) = √t jest rosnąca w dziedzinie, t ≥
0
Taka regułka jest ważna dla egzaminatorów na maturze. Funkcja wyjściowa i rozważana funkcja
przyjmują maksimum/minimum dla tych samych argumentów
7 kwi 14:03