Skala
Daw: Odległość między miastem a a miastem b wynosi 120km oblicz odległość w skali 1:4000000
7 kwi 10:16
. :
1:4'000'000 oznacza że 1mm na mapie jest równy 4'000'000 mm = 4'000 m = 4km w terenie
| | 120 | |
W takim razie 120km w terenie to będzie |
| mm = 30mm = 3cm na mapie |
| | 4 | |
7 kwi 10:43
a7: o ile wiem to 1cm bedzie 4000000cm czyli 1cm odpowiada 40000m czyli 1 cm to 40km
czyli 120 km to 3 cm, − wyszło to samo
7 kwi 11:50
: na geografii tego nie uczą
7 kwi 16:06
Monika: Ta skala oznacza, że na mapie ten odcinek pomniejszono 4 mln razy.
Trzeba 120 km podzielić przez 4 mln i stopniowo zamieniać jednostki na mniejsze,
więc km na m, a potem m na cm..
120 km / 4 000 000 = 120 000 m / 4 000 000 = 120 m / 4000 = 120 00 cm / 4000 = 12/4 = 3 cm
10 kwi 17:31