ciągi
123: Podaj wyraz ogólny ciągu
a1 +a3+a5+a7 = 44
a2+a4+a6 = 33
Robiąc sposobem (2a1+(4−1)*2r)/2 = 44 i (2(a1+r)+(3−1)*2r)/2 = 33 wchodzi r = 0
czyli ciąg (11,11,11...) lecz przecież może to też być ciąg (9,5 ,, 10,, 10,5 ,, 11 ,, 11,5...)
i też będzie to prawdą
9,5 + 10,5 + 11,5 +12,5 = 44 i 10+11+12 = 33
6 kwi 22:43
123: jest to ciąg arytmetyczny** (an)
6 kwi 22:49
123: tam oczywiście nie pomnożyłem (2a1+(4−1)*2r)/2 * 4 i * 3
6 kwi 22:55
ABC:
jeśli to jest ciąg arytmetyczny to młotkiem układ dwóch równań z a1 oraz r
a1+a1+2r+a1+4r+a1+6r=44 czyli 4a1+12r=44
i drugie a1+r+a1+3r+a1+5r+33 czyli 3a1+9r=33
i widać że to układ nieoznaczony , sprowadza się do warunku a1+3r=11
czyli tak jak mówiłeś dobry jest (11,11,11,11,11,11,11)
ale też wiele innych na przykład (8,9,10,11,12,13,14)
6 kwi 23:12
123: no to jest git bo czasami są takie że jest tylko jedna możliwość co nie?
6 kwi 23:17
123: i tak jest jeśli mamy chyba tyle samo parzystych co nieparzystych ale z tym nie jestem pewny
6 kwi 23:17
123: Z tego właśnie powodu na maturach dają parzystą ilość wyrazów
6 kwi 23:30
ABC:
na tegoroczną maturę za trudne , Czarnek zabronił takie dawać szefowi CKE
7 kwi 00:06
. :
Skoro wiemy że to ciąg arytmetyczny − dodajemy stronami rownania i mamy:
S7 = 77 − − > a4 = 11, natomiast wyraz ogólny: an = 11 + (n−3)*r ; r ∊ R
7 kwi 05:01
123: A raczej an = 11 + (n−4)*r, r ∊ R
7 kwi 10:17