okrag na trapezie
a: wyznacz rownanie okregu opisanego na czworokacie abcd, jest to trapez rownoramienny
a −1 , −3
b 1, −3
c 3,5
d −3,5
6 kwi 11:53
getin:
oś Y jest osią symetrii tego trapezu, środek okręgu musi się znajdować na tej osi, zatem S =
(0,y).
Musi być też spełniony warunek |SB| = |SC| bo każdy z tych odcinków SB i SC musi być promieniem
R tego okręgu opisanego
|SB| =
√(1−0)2 + (−3−y)2 =
√1+9+6y+y2 =
√y2+6y+10
|SC| =
√(3−0))2 + (5−y)2 =
√9+25−10y+y2 =
√y2−10y+34
|SB| = |SC| wtedy, gdy
√y2+6y+10 =
√y2−10y+34
y
2+6y+10 = y
2−10y+34
16y = 24
promień R = |SC| =
√y2−10y+34 =
√(3/2)2−10*3/2+34 =
√2,25−15+34 =
√21,25
| | 3 | |
Równanie okręgu o środku S = (0, |
| ) i promieniu R = √21,25 ma postać |
| | 2 | |
6 kwi 12:05
Mila:

B=(1, −3), C=( 3,5)
II sposób
Symetralna BC: (zbiór wszystkich punktów P(x,y) jednakowo odległych od końców odcinka BC)
(x−1)
2+(y+3)
2=(x−3)
2+(y−5)
2
s: 4x+16y−24=0
Punkt przecięcia OY i s
x=0
dalej j.w.
6 kwi 15:23