Funkcja f, dokończ zdanie
annx: Funkcja f określona jest wzorem f(X)=log
b(x + a), x∊(−a,+
∞) oraz a i b da takimi liczbami
rzeczywistymi, że punkty A=(−1, 0) i B=(0, −1) należą do wykresu funkcji do.
Liczby a oraz b spełniają warunek:
| | 3 | | 5 | |
A. a+b=1 B. a+b= |
| C. a+b=2 D. a+b= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | yb − ya | |
Obliczyłam już a za pomocą wzoru a= |
| i wyszło a=−1, ale nie wiem co |
| | xb − xa | |
dalej

liczę na pomoc i z góry dziękuję
chichi:
pkt. A należy do wykresu funkcji f, więc: log
b(a − 1) = 0 ⇔ b
0 = a − 1 ⇔ a = 2
pkt. B należy do wykresu funkcji f, więc: log
b(a) = −1 ⇔ log
b(2) = −1 ⇔ b = 0.5
zatem mamy, że a + b = 2 + 0.5 = 2.5
odp. D