getin:
x = 6,5
n = 100
σ = 3,2
1−α = 0,95 → α = 0,05, więc 1−α/2 = 0,975
Przedział ufności dla średniej ma postać:
| | σ | | σ | |
(x − u1−α/2* |
| ; x + u1−α/2* |
| ) |
| | √n | | √n | |
u
1−α/2 = u
0,975 to odwrotność kwartyla rzędu 0,975 odczytana z tablicy dystrybuanty
rozkładu normalnego
u
1−α/2 = u
0,975 = 1,96
| | σ | | σ | |
(x − u1−α/2* |
| ; x + u1−α/2* |
| ) |
| | √n | | √n | |
| | 3,2 | | 3,2 | |
(6,5 − 1,96* |
| ; 6,5 + 1,96* |
| ) |
| | √100 | | √100 | |
(6,5 − 1,96*0,32 ; 6,5 + 1,96*0,32)
(6,5 − 1,96*0,32 ; 6,5 + 1,96*0,32)
(5,8728 ; 7,1272) − szukany przedział