ciagi
a: Czterowyrazowy ciąg (a,b,c,d) jest rosnący i arytmetyczny. Kwadrat największego wyrazu tego
ciągu jest równy podwojonej sumie kwadratów pozostałych wyrazów tego ciągu. Ponadto ciąg (a +
100,b,c) jest geometryczny. Oblicz wyrazy ciągu (a,b,c,d) .
co zlego w
d2 = 2(a2 + b2 + c2)
b2 = (a+100) (c)
b= (a+c)/2
c= (b+d)/2
4 kwi 21:13
dr adiunkt Filip Warchoł: wszystko dobrze ale pytanie czy umiesz to dalej przekształcić
4 kwi 21:16
dr adiunkt Filip Warchoł: spróbowałbym to robić jako ciąg (a−r, a, a+r, a+2r) będzie się lepiej liczyć
4 kwi 21:17
Mila:
1) (a,b,c,d) − wyrazy c. a. , r>0
z własności c.a :
(a,a+r,a+2r, a+3r)=(a,b,c,d)
2) (a+100,b,c) −wyrazy c.g
(a+100, a+r,a+2r)
3) wg treści: (a+3r)
2=2(a
2+(a+r)
2+(a+2r)
2⇔
5a
2+6ar+r
2=0
Δ=16r
2
4)
Z wł. c.g.
(a+r)
2=(a+100)*(a+2r)⇔
| 9 | | r2 | |
| r= |
| /:r (r≠0 z zał.) |
| 5 | | 100 | |
a=−36
c.a (−36,144,324,504) =(a,b,c,d)
c.g (64,144,324)
sprawdź , czy spełnione są warunki zadania
=========================
dla a=−r sam sprawdź
5 kwi 21:59