Równanie wielomianowe z wartością bezwzględną
diunaj: Równanie wielomianowe: |x| + x3 = 0
Jak to rozwiązać?Z góry dziękuję za pomoc
7 mar 20:48
Basia: Pomagam
7 mar 20:50
Jack: trzeba rozpisać moduły z definicji, a potem rozpatrywać dwa przypadki (Zgodnie z definicją
modułu). Z drugiej strony na oko widać, że będą dwa rozwiązania x=−1i x=0...
7 mar 20:51
Jack: ups...
7 mar 20:51
Basia:
dla x≥0 |x|=x i mamy
x+x3=0
x(1+x2)=0
x=0
dla x<0 |x|=−x i mamy
−x+x3=0
x3−x=0
x(x2−1)=0
x(x−1)(x+1)=0
x=0 (odpada) lub x=1 (odpada) lub x=−1
ostatecznie:
x=0 lub x=−1
7 mar 20:52
Jack: to się nazywa rozwiązanie, a nie pomoc
7 mar 20:54
diunaj: Dzięki serdeczne
7 mar 20:58