Planimetria
silnia:
![rysunek](rys/158031.png)
Do obszaru kąta ostrego o mierze 60deg należy punkt K , którego odległości od ramion kąta są
równe a i b . Oblicz odległość punktu K od wierzchołka kąta.
3 kwi 21:39
Eta:
![rysunek](rys/158032.png)
Jeden ze sposobów
Wykorzystując własności trójkatów "ekierkowych" o kątach ostrych 60
o i 30
o
z tw. Pitagorasa
|OK|
2= a
2+|OA|
2
...........
3 kwi 22:04
silnia: Super. Mam tylko pytanie:
Z jakiej zależności |KC| = 2b?
3 kwi 22:20
Eta:
![rysunek](rys/158035.png)
z tw. cosinusóww ΔABK
x
2= a
2+b
2+ab
i z tw. sinusów w ΔABO , |OK|=2R
| x | |
|OK|=2R= |
| =............. |
| sin60o | |
3 kwi 22:22
3 kwi 22:23
Eta:
3 kwi 22:24
3 kwi 22:25