Wykazywanie z użyciem nierówności między średnimi.
marta: Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x i y takich, że x2 + y2 = 2 prawdziwa
jest nierówność x + y ≤ 2. Jak wykazać to przy użyciu nierówności między średnimi? W tej
sytuacji wydaje mi się to najłatwiejszy sposób, ale nie pamiętam dokładnie jak to się robiło,
dziękuję
3 kwi 20:43
chichi:
| | x2 + y2 | | 2 | | x + y | |
√ |
| = √ |
| = √1 = 1 ≤ |
| ⇔ 2 ≤ x + y  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 kwi 20:48
ABC:
| | x+y | |
wskazówka to co masz wykazać możesz zapisać |
| ≤1 |
| | 2 | |
| | x2+y2 | |
a założenie twoje to |
| =1 |
| | 2 | |
teraz tylko wykorzystać nierówność między średnią arytmetyczną i kwadratową i gotowe
3 kwi 20:49
chichi:
u mnie wkradł się chochlik i zwroty nierówności w drugą stronę, bo chciałem pisać od drugiej
strony, a zacząłem inaczej, poodwracaj sobie
3 kwi 20:55
marta: dziękuję bardzo, już wszystko jasne
3 kwi 22:34