Czy możesz pomóc Mila
Pomocy:
W przedsiębiorstwie maszyna automatycznie napełnia pojemniki z kawą.
Przeprowadzono kontrolę wariacji procesu napełnienia.
Wybrano losowo pewną liczbę pojemników, która mierzy ilość kawy i oblicza wariację z próby.
Losowa próba 30 pojemników dała ocenę wariacji s2=18540.
Wyznacz 95% przedział ufności wariancji w populacji ƌ2
3 kwi 05:43
getin:
95% przedział ufności dla wariancji w populacji ma postać:
| | n*s2 | | n*s2 | |
( |
| ; |
| ) |
| | χα/2; n−1 | | χ1 − α/2; n−1 | |
1−α=95% → α = 0,05
n = 30
odczytujemy kwartyle χ
α/2; n−1 oraz χ
1 − α/2; n−1 z tablicy rozkładu chi−kwadrat:
χ
α/2; n−1 = χ
0,025; 29 = 45,7223
χ
1 − α/2; n−1 = χ
0,975; 29 = 16,0471
Szukany przedział ufności dla wariancji w populacji ma postać:
| | n*s2 | | n*s2 | |
( |
| ; |
| ) |
| | χα/2; n−1 | | χ1 − α/2; n−1 | |
| | 29*18540 | | 29*18540 | |
( |
| ; |
| ) |
| | 45,7223 | | 16,0471 | |
(11759,25 ; 33505,119)
3 kwi 10:06
getin:
oczywiście zamiast n=29 powinienem wstawić n=30
| | 30*18540 | | 30*18540 | |
( |
| ; |
| ) |
| | 45,7223 | | 16,0471 | |
( 12164,742 ; 34660,468 )
3 kwi 10:07
Mila:
Dobrze, że napisałeś
getin, ja już zapomniałam trochę
3 kwi 18:57
getin:
Ja się wzorami z internetu posługuję − co jakiś czas sobie przypominam, pozdrawiam
5 kwi 09:55
: łykaj Bilobill
5 kwi 14:33