planimetria
silnia:

W trapezie ABCD boki nierównoległe AD i BC zawierają się w prostych prostopadłych. Oblicz
pole trapezu, mając dane |AD | = a oraz |∡ABC | = |∡DAC | = α
Literą a oznaczyłem kąt alfa przy wierzchołku A i wierzchołku B,
korzystając z AB || CD, ∡DCM = α. Dalej nie wiem jak to ruszyć.
1 kwi 15:41
. :
Spodziewam się ze będzie konieczność zabawy z tw. Pitagorasa, tw. Talesa, podobieństwem
trójkątów.
1 kwi 15:52
an:
pole ΔDAC +pole ΔACB z proporcji do ΔDAC
1 kwi 19:07
Mila:

1)
W ΔMAB:
∡
A=90
o−α
2) W ΔAED:
h=a*sin(90−α)=a*cosα
========
W ΔADF:
=========
3) W ΔADC:
α+90
o+α+γ=180
o
γ=90
o−2α
Z tw. sinusów:
b*sin(90−2α)=a*sinα
===========
4) AB:
|AB|=|AF|+b
| | 1 | | a | | a*sinα | |
5) PABCD= |
| *( |
| +2* |
| )*a*cosα |
| | 2 | | sinα | | cos(2α) | |
dokończ
1 kwi 20:31
1 kwi 20:34
silnia: Tak, ale zastanawialem sie dlaczego ∡CAB = ∡DAB − ∡DAC = 90 ∘ − 2 α.
1 kwi 21:05
Eta:

α+δ= 90
o−α ⇒ δ=90
o−2α
czy teraz jasne ?
1 kwi 21:45
Mila:
20:31
∡CAB =∡γ , a kąt γ obliczyłam.
1 kwi 22:14
Mila:
Piszemy, wyjaśniamy i nie wiadomo, czy autor zadania to czyta.
2 kwi 00:50
an: MA=m; MB=n⇒ n=m*tgα
| m | | m | |
| =AC= |
| |
| sin(90o−α) | | sin(90o−2α) | |
2 kwi 10:28
an: Niezamierzony wpis spadł jakiś fragment
2 kwi 10:30