Rachunek ROR
Marta: Miesięczna stopa ROR wynosi 3%. Odsetki kapitalizuje się na koniec ostatniego dnia miesiąca, a
w trakcie miesiąca nalicza się odsetki proste. Oblicz saldo ROR na koniec kwietnia, jeśli:
− na koniec marca saldo rachunku wynosiło 300 zł,
− 4 kwietnia i 26 kwietnia wpłacono na rachunek po 1100 zł,
− 12 kwietnia wypłacono z rachunku 900 zł
1 kwi 15:16
Marta: Proszę o jakiekolwiek wskazówki jak to zrobić
1 kwi 15:22
getin:
Zakładamy że 3% to oprocentowanie po odliczeniu podatku Belki
3:30 = 0,1% − oprocentowanie rachunku w skali jednego dnia
31.03.2023r. −> 300zł
obliczamy odsetki od 1.04.2023 do 4.04.2023 (cztery dni):
0,1%*4 = 0,4%
300*0,4% = 1,20zł − kwota odsetek które narosły od 300zł przez cztery dni
po wpłacie 4.04.2023 kwoty 1100zł na koncie było 1400zł
obliczamy odsetki od 5.04.2023 do 12.04.2023 (osiem dni):
0,1%*8 = 0,8%
1400*0,8% = 11,20zł − kwota odsetek które narosły od 1400zł przez osiem dni
po wypłacie 12.04.2023 kwoty 900zł na koncie zostało 500zł
obliczamy odsetki od 13.04.2023 do 26.04.2023 (czternaście dni)
0,1%*14 = 1,4%
500*1,4% = 7zł − kwota odsetek które narosły od 500zł przez czternaście dni
obliczamy odsetki od kwoty które narosły od 500zł przez
po wpłacie 26.04.2023 kwoty 1100zł na koncie było 1600zł
obliczamy odsetki od 27.04.2023 do 30.04.2023 (cztery dni):
0,1%*4 = 0,4%
1600*0,1% = 1,60zł − kwota odsetek które narosły od 1600zł przez cztery dni
Stan konta na koniec kwietnia to 1600zł plus suma odsetek (1,20zł + 11,20zł + 7zł + 1,60zł)
1600 + 1,20 + 11,20 + 7 + 1,60 = 1621zł
1 kwi 15:33
Marta: Wynik zgodnie z książką powinien wynosić 1625,8 zł
1 kwi 15:36
wredulus_pospolitus:
@Marta −−− a przeanalizuj co pisał getin ... poprostu się na koniec pomylił i zamiast 0.4%
przemnożył kwotę przez 0.1%
1 kwi 16:37