Oblicz pole obszaru zawartego między krzywymi
Bdss: y2=x3 , y2=2−x
Próbowałam z 2* ∫0 1 √(2−x) − √(x3)
Ale wychodzi mi inny wynik niż w podręczniku (odpowiedź: 3215)
1 kwi 14:31
wredulus_pospolitus:

ale o który obszar chodzi
1 kwi 16:40
Bdss: y jest podniesione do kwadratu, więc jest moduł. Czyli te wykresy są odbite symetrycznie
względem osi Ox, przy czym x należy do przedziału <0,2>
1 kwi 18:22
jc: Narysuj oś y poziomo, a oś x pionowo.
Dostaniesz całkę
∫−11 (2−y2−y2/3) dy = [2y−y3 /3 − 3/5 y5/3]−11 = 2(2− 1/3 − 3/5) = 32/25
1 kwi 22:30