Styczna do wykresu funkcji z parametrem
domin: Dana jest funkcja f(x)=x3+m/x, której dziedziną jest zbiór D= (−∞, 0) U (0, +∞). Styczna do
wykresu funkcji f(x) w punkcie (1, f(1)) jest prostopadła do prostej o równaniu y=−x+2. Ile
wynosi współczynnik m?
1 kwi 11:07
. :
| | m | | x3 + m | |
To jest f(x) = x3 + |
| czy jednak f(x) = |
| |
| | x | | x | |
1 kwi 13:05
1 kwi 13:10
wredulus_pospolitus:
f'(1) = 1 −−−> 3 − m = 1 −−−> m = 2 (wzór na styczną się kłania + wiadomość jaki warunek
spełniają proste prostopadłe)
1 kwi 13:33