proszę o rozwiązanie
anna: W kartezjańskim układzie współrzędnych dany jest romb ABCD , którego bok CD i przekątna AC
są zawarte w prostych o równaniach y − x − 1 = 0 i y − 3x + 1 = 0 odpowiednio.
Promień okręgu wpisanego w romb ABCD jest równy 2√2
a środek tego okręgu leży poniżej osi Ox .
Oblicz współrzędne punktu styczności okręgu wpisanego w romb ABCD z jego bokiem BC .
obliczyłam współrzędne punktu C = (1 ; 2)
niestety nie wiem jak dalej rozwiązać
31 mar 18:12
ite:
wykorzystaj dwie informacje:
1/ przekątna AC jest osią symetrii tego rombu → to pozwoli wyznaczyć prostą, w której zawiera
się bok CB,
2/ wysokość rombu jest równa średnicy okręgu wpisanego czyli taka jest odległość między bokami
rombu → to pozwoli wyznaczyć proste zawierające boki AD i AB
31 mar 22:23
anna: zadanie rozwiązałam i mam takie wyniki
1 obliczyłam współrzędne punktu C = (1 ;2)
2 obliczyłam współrzędne punktu przecięcia przekątnych S = (−1 ;−4)
3 równanie pr0stej BD y = −13 x − 133
4 wierzchołek D =(−4 ;−3)
5 współrzędne wierzchołka B = (2; − 5)
6 współrzędne wierzchołka A = (−3 ; −10)
7 równanie prostej AD y = −7x −31
8 równanie prostej BC y = −7x + 9
9 współrzędne punktu styczności P z prostą BC P = (95 ; −185)
czy te wyniki są poprawne bo nie mam odpowiedzi
proszę o sprawdzenie
1 kwi 18:14
Mila:

y − x − 1 = 0 i y − 3x + 1 = 0
CD : y=x+1
AC: y=3x−1
C=(1,2)− punkt przecięcia prostych
1) h=2r=4
√2 − odległość między prostymi równoległymi DC i AB
y−x−1=0
AB: y−x+C=0
C+1=8 lub C+1=−8
C=7 lub C=−9
y−x+7=0 lub y−x−9=0
AB: y=x−7 lub y=x+9 nie odp. war. zadania
2) Punkt przecięcia Prostej AC i AB
x−7=3x−1
−2x=6
x=−3, y=−10
A=(−3,−10)
O − środek odcinka AC, C=(1,2)
O=(−1,−4)
3) Prostopadła CD przechodząca przez pkt. O
| | 1 | | 1 | | 2 | |
y=− |
| x+b i −4=− |
| *(−1)+b, b=−3 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Punkt przecięcia z prostą AB
x=2,y=−5
B=(2,−5)
4) prosta BC:
C=(1,2) , B=(2,−5)
y=−7x+9
Prostopadła do BC i przechodząca przez O.
dalej też dobrze
1 kwi 22:03
anna: dziękuję bardzo
1 kwi 22:24