obliczyć pole pomiędzy krzywymi
xyz: y=x2
y=1/4 x2
y=3
wykres narysowałam i wychodzi mi, że granica jest od −4 do 4
a całke zrobiłam 4−1/4x2
vzy mógłby ktos mi napisać jak jets poprawnie
31 mar 16:39
wredulus_pospolitus:

źle granice całkowania
co oznacza niby ten zapis: 4 − 1/4x
2 
Bo z pewnością miałeś inny zapis w zamyśle
31 mar 17:06
xyz: dobra juz wiem jak, dzieki
31 mar 18:15
xyz: a jak taką całkę ∫e−IxI
31 mar 18:23
wredulus_pospolitus:
to ma byc całka oznaczona czy nieoznaczona
31 mar 23:09
xyz: oznaczona, granica od −nieskończoności do nieskończoności
ale nie wiem jak samą całkę obliczyć
1 kwi 09:54
wredulus_pospolitus:
jako że jest to funkcja parzysta ... wystarczy policzyć ∫0+∞ e−|x| dx = ∫0+∞ e−x
dx
i wynik przemnożyć przez 2
1 kwi 10:43
xyz: ok, a jeszcze mam problem z jednym zadaniem
polcenie oblicz pole
i krzywe to
y=0
x=1 dla x≥1
graniaca to od 1 do +
∞
i wyszło mi lim(−lna−1/a+ln Ia+1I)−(ln1−1+ln2)
a−>
∞
odp to 1−ln2 i tyle wyjdzie mi z tego 2 nawias, ale z 1 wychodzi mi nieskończonośc
1 kwi 11:44
. :
Zauwaz ze:
−lna + ln(a+1) = ln(1 + 1/a) − − > ln 1 = 0
1 kwi 13:03