Calkowanie
Valer: Ktos ma pomysl jak rozwiazac taka calke?
Z podstawienia Eulera wyszlo mi cos takiego dla calki
31 mar 14:11
. :
A nie prościej tak:
Licznik: − t
4 − t
3 + t
3 + t
2 + t
2 − 1
Daje nam:
| | 1 | | t2−1 | |
... = − |
| ∫ − t + 1 + |
| } dt = |
| | 2 | | t2(t−1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| ∫ − t + 1 + |
| + |
| dt =... |
| | 2 | | t | | t2 | |
31 mar 14:47
. :
Poprawka − w mianowniku będzie t2(t+1) więc trochę inna postać całki będzie, ale nadal
podzielisz masz sume/różnice czterech typowych całek
31 mar 14:53
jc: x
2−1=y
2, xdx=ydy
| | √x2−1 | | √x2−1 | | y | |
∫ |
| dx = ∫ |
| xdx = ∫ |
| ydy = |
| | x | | x2 | | y2+1 | |
| | 1 | |
∫(1− |
| dy = y − arctg y = √x2−1 − arctg √x2−1 |
| | y2+1 | |
31 mar 15:13