matematykaszkolna.pl
Planimetria dowodzenie silnia: rysunekW trójkącie ABC miara kąta ACB jest dwa razy większa od miary kąta CAB . Dwusieczna kąta ACB dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty. Uzasadnij, że: a) jest równoramienny b) jeden z otrzymanych trójkątów jest podobny do trójkąta ABC. |∡AEC| = 180deg−2x |∡BEC| = 180deg − (180deg−2x)=2x a) Ja zrobilbym to tak, ale nie wiem czy moje wnioski i sformulowania wpasowuja sie w klucz, w dodatku wydaje mi sie, ze uzywam malo matematycznego jezyka. |∡EAC| = |∡ECA| = x |∡AEC| = 2x ⇒ trójkąt równoramienny, przy jednym boku występują kąty o tej samej mierze. b) |∡ABC| = β, w ΔABC mamy kąty: x, 2x, β w ΔEBC mamy kąty: x, 2x, β (wspólny) trójkąty podobne, cecha kąt−kąt−kąt
30 mar 17:43
ite: Ani zapisane pytanie a/ (z punktu widzenia erotetyki : ) ani podana odpowiedź nie są poprawne. Nie wiadomo, o co pytamy i nie wiadomo, jaka jest odpowiedź.
30 mar 18:15
silnia: Zatem co nalezy zrobic?
30 mar 19:52
ite: W punkcie a/ pewnie chodzi o uzasadnienie, że któryś trójkąt jest równoramienny (tego trójkąta brakuje). W odpowiedzi powinna pojawić się informacja, że ten trójkąt to ΔAEC, samo wyliczanie kątów to mało. W zapisie miary kąta |∡AEC| zginęło180o.
30 mar 20:59