matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Dowod planimetryczny
silnia:
Punkt P nalezy do srodkowej CS trojkata ABC. Uzasadnij ze pola APC i BPC sa rowne. Moj sposob rozumowania: h
ΔAPS
=h
ΔBPS
=h
ah
P
ΔAPS
=
2
ah
P
ΔBPS
=
2
P
ΔAPS
=P
ΔBPS
h
ΔACS
=h
ΔBCS
=H
aH
P
ΔACS
=
2
aH
P
ΔBCS
=
2
P
ΔACS
=P
ΔBCS
aH
ah
P
ΔAPC
=P
ΔACS
−P
ΔAPS
=
−
2
2
aH
ah
P
ΔBPC
=P
ΔBCS
−P
ΔBPS
=
−
2
2
P
ΔAPC
=P
ΔBPC
c.k.d
30 mar 17:30
Eta:
w+u=w+v ⇒ u=v
30 mar 17:39
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick