zad maturalne
amelia: Pracownik zatrudniony jest na 30 godzin tygodniowo i firma placi mu stawkę a zł za godzinę.
Jeśli pracuje w godzinach nadliczbowych, to jest powyżej 30 godzin, to otrzymuje stawkę o 150%
wyższą za każdą godzinę. pracownik przepracował w pewnym miesiącu x godzin, gdzie z jest
pewną liczbą naturalną z przedziału [30,50]. Która funkcja opisuje wielkość zarobku:
a) f(x)=1,5a(x−30)+30a
b) f(x)=2,5a(x−30)+30a
30 mar 10:26
ite:
Stawka za godzinę o 150% wyższa od standardowej stawki a zł, to jest
a +150%a .
Chyba w zdaniu "przepracował w pewnym miesiącu x godzin, gdzie z jest pewną liczbą naturalną z
przedziału [30,50]" jest jakaś literówka.
30 mar 10:46
chichi:
przepracował
x godzin
30 godzin dostał po
a złotych: 30a
reszta godzin to:
x − 30
za nadgodziny dostaje: a + 150%a = a + 1.5a = 2.5a
odpowiedź wybierz już sama
30 mar 10:48
amelia: dziękuję,
odpowiedź w książce jest a
30 mar 12:49
chichi:
należy rozumieć różnicę, jeśli wynagrodzenie za nadgodziny wynosi 150% stawki za pracę w
przewidywanych godzinach pracy, a jeśli wynagrodzenie za nadgodziny jest o 150% większe od
stawki za pracę w przewidywanych godzinach pracy
30 mar 14:02
amelia: ite;
tak , jest literówka zamiast z powinno być x
30 mar 14:07
wredulus_pospolitus:
jeżeli faktycznie tak brzmi treść, a odpowiedź jest (a) w książce ... to tylko robią dzieciakom
mętlik w głowie.
Tragedia.
30 mar 15:03
amelia: w całej książce nie ma poza tym żadnego błędu, dlatego chciałam się upewnić, czy dobrze myślę.
31 mar 10:44
: zrób proces wydawnictwu
31 mar 13:36