Geometria analityczna. Wyznaczanie punktów
Mały komuszek: Punkty A = ( −3,5 ; −6 ), B = ( 7 ; 1,5 ) oraz C = ( 1 ; 4 ) są kolejnymi wierzchołkami
równoległoboku ABCD.
Wyznacz współrzędne punktu D oraz współrzędne punktu E, w którym bok CD przecina oś odciętych
(oś OX) układu współrzędnych.
29 mar 19:09
wredulus_pospolitus:
1) wyznaczasz prostą zawierającą AB.
2) wyznaczasz prostą RÓWNOLEGŁĄ do tamtej prostej, przechodzą przez punkt C.
3) wyznacz odległość |AB| i nałóż ją na drugą prostą, aby wyznaczyć współrzędne punktu D
4) jako, że masz wzór prostej przechodzącej przez CD, bez problemu wyznaczyć współrzędne punktu
E
29 mar 19:17
chichi:
D = (a, b), vec(BC) = vec(AD) ⇔ [−6, 2.5] = [a+3.5, b+6] ⇔ a = −9.5 ∧ b = −3.5
myślę, że z dalszą częścią sobie poradzisz
29 mar 19:28
an: Mnie nie podoba się twój nick.
30 mar 10:53
chichi:
mnie również, ale stwierdziłem, że to zapewne bait
30 mar 11:56
Mały komuszek: Dziękuje wredulus pospolitus oraz chichi za pomoc. Udało się mi zrobić. Pozdrawiam was
serdecznie i życzę miłego dnia
30 mar 18:15