ósma klasa pytanie
a7: czy ósmoklasista na egzaminie może zapisać równanie
20%=80
100%= 400
czy musza być myślniki?
czy taki zapis byłby uznany?
albo
60% kredek było zielonych, 5 kredek było niebieskich i 3 szare ile było żółtych kredek?
60%+5+3=100% |−60%
8=40% |;4
2=10% |*6
12=60%
odp było 12 kredek zielonych
czy muszą być myślniki czy można tak zapisać równanie?
29 mar 15:37
chichi:
| | 20 | | 1 | | 1 | |
20% = |
| = |
| , zatem mamy równość taką |
| = 80, która oczywiście jest |
| | 100 | | 5 | | 5 | |
sprzeczna, nikt tego nie uzna. w 8 klasie już śmiało można wprowadzać zmienne, robią to nawet
już wcześniej i wtedy po kłopocie, ale w ostateczności oznaczać tymi myślnikami
29 mar 15:44
a7: dzięki!


jeśli by ktoś jeszcze zabrał ewentualnie głos to bardzo chętnie usłyszę wszelkie opinie
29 mar 16:08
a7: a czy jeśli się rozwiązuje równanie i nie napisze się za kreską co się robi to czy za takie coś
jest mniej punktów na egzaminie ósmoklaisty
2 kwi 18:28
wredulus_pospolitus:
tak jak chichi napisał.
równanie:
20% = 80 nie ma sensu
20%x = 80
100%x = 400 ten sens posiada
2 kwi 19:10
a7: chodziło mi czy trzebapisać 3x−5=10 |+5
3x=15 |:3
x=ale już sparwdziłam, że chyba nie
trtzeba przynajmniej we wzorcowych rozwiązaniach cke nie ma tych pionowych kresek z
działaniami
2 kwi 19:15