matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wartość funkcji
reksio:
x
2
+x+2
Dana jest funkcja f(x)=
, dla x∈ℛ. Udowodnij, że każda wartość funkcji
√
x
2
+x+1
f(x) jest większa lub równa 2. Zapisałem to w postaci:
x
2
+x+2
≥ 2
√
x
2
+x+1
Po krótkich przekształceniach:
x
2
+x+2 −2
√
x
2
+x+1
≥ 0
√
x
2
+x+1
Teraz łatwo zauważyć, że mianownik dla x∈ℛ jest zawsze dodatni więc musimy sprawdzić kiedy licznik ≥0 i tutaj utknąłem z tą postacią w liczniku
29 mar 14:51
chichi:
x
2
+x+2−2
√
x
2
+x+1
= (x
2
+x+1) − 2
√
x
2
+x+1
+ 1 = (
√
x
2
+x+1
− 1)
2
, czyż nie?
29 mar 15:01
reksio:
Faktycznie, kompletnie nie zauważyłem wzoru skróconego mnożenia dzięki
29 mar 15:17
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick