planimetria
silnia:

W trójkącie ABC z wierzchołka C poprowadzono środkową, która przecięła bok AB w punkcie D.
Wiadomo, że |AD|=|BD|=|CD|. Wykaż, że jest to trójkąt prostokątny.
Czy taki sposób poprzez opisanie okręgu na tym trójkącie, i wskazanie, że AD = DB = CD to
promień okręgu, a AB jest przeciwprostokątną jest poprawne? Czy lepiej zrobić to w jakiś inny
sposób?
29 mar 13:33
ite:
Pokazanie, że na tym trójkącie można opisać okrąg, którego średnicą będzie bok AB, jest bardzo
dobry. Ładny zapis przeprowadzonego wnioskowania i masz max punktów za to zadanie : )
29 mar 13:50
silnia: Jakies wskazowki?
29 mar 13:52
ite:
Proponuję kolejność:
− na tym trójkącie można opisać okrąg o środku w D // wyjaśniasz dlaczego
− bok AB jest jego średnicą // dlaczego akurat ten
− na średnicy oparty jest trójkąt prostokątny
− wniosek: ΔABC jest prostokątny
29 mar 14:01
silnia: Opisuje okrag w srodku D, poniewaz do kazdego z wierzcholkow jest identyczna odlegosc (d),
dalej nie wiem
29 mar 15:01
Mila:
Rachunek kątów i błyskawiczne uzasadnienie.
29 mar 16:10
Mila:
Do sposobu ite, zacząłeś dobrze, dalej :
Kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy jest prosty.
16:10 Podałam inny sposób . Spróbuj.
29 mar 16:41
Mariusz:
Zastosujmy twierdzenie cosinusów do trójkątów ADC i CDB
(bo tam mamy kąty przyległe)
Z twierdzenia cosinusów w trójkącie ADC
b2 = x2+x2−2*x*x*cos(δ)
b2 = 2x2−2x2cos(δ)
Z twierdzenia cosinusów w trójkącie CDB
a2 = x2+x2−2*x*x*cos(180−δ)
a2 = x2+x2+2x*x*cos(δ)
a2 = 2x2+2x2cos(δ)
Mamy zatem
a2 = 2x2+2x2cos(δ)
b2 = 2x2−2x2cos(δ)
Dodajmy te równania stronami
a2+b2 = 4x2
a2+b2 = (2x)2
Zatem z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa
wnosimy że trójkąt ABC jest prostokątny
30 mar 18:57