Cześć, mam pytanie odnośnie wielomianów, a konkretnie do dwóch typów zadań
def: Cześć, mam pytanie odnośnie wielomianów, a konkretnie do dwóch typów zadań
1. w rozkładzie wielomianu w(x)=2x
3+ax
2+bx+8 na czynniki występuje wielomian q(x)=(x−2)
2.
Wyznacz wartości parametrów a i b.
w rozwiązaniu jest 2x
3+ax
2+bx+8=(x−2)
2(ax+b)
2. Dla jakich wartości parametrów p i q liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania
x
3+px
2+qx+4=0?
w rozwiązaniu jest x
3+px
2+qx+4=(x − 2)
2(x−a)
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka jest reguła, kiedy muszę pomnożyć przez (ax+b) a kiedy przez
(x−a)? proszę o wyrozumiałość, dopiero ten temat zaczynam i byłabym bardzo wdzięczna gdyby mi
to ktoś dokładnie wytłumaczył
28 mar 23:01
getin:
Przez (ax+b) wtedy gdy współczynnik przy najwyższej potędze wielomianu występującego w treści
zadania jest inny niż 1. W zad. 1 jest to współczynnik 2, bo mamy najwyższą potęgę 2x3
Przez (x−a) gdy ten współczynnik najwyższej potęgi wielomianu jest równy 1
28 mar 23:03
def: Bardzo dziękuję!
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
sama nigdy bym do tego nie doszła
28 mar 23:05
getin:
Tylko w tym zad. 1 ostrożnie z tym mnożeniem przez (ax+b) z uwagi na kolizję oznaczeń: litery a
i b są już zajęte bo są obecne w wielomianie w(x). Jeśli a i b są już w wyjściowym
wielomianie, to wtedy mnożysz przez (cx+d) zamiast przez (ax+b) żeby inne litery były w tej
funkcji liniowej
28 mar 23:08
def: super, jeszcze raz dziękuję
28 mar 23:12