matematykaszkolna.pl
Cześć, mam pytanie odnośnie wielomianów, a konkretnie do dwóch typów zadań def: Cześć, mam pytanie odnośnie wielomianów, a konkretnie do dwóch typów zadań 1. w rozkładzie wielomianu w(x)=2x3+ax2+bx+8 na czynniki występuje wielomian q(x)=(x−2)2. Wyznacz wartości parametrów a i b. w rozwiązaniu jest 2x3+ax2+bx+8=(x−2)2(ax+b) 2. Dla jakich wartości parametrów p i q liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania x3+px2+qx+4=0? w rozwiązaniu jest x3+px2+qx+4=(x − 2)2(x−a) mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka jest reguła, kiedy muszę pomnożyć przez (ax+b) a kiedy przez (x−a)? proszę o wyrozumiałość, dopiero ten temat zaczynam i byłabym bardzo wdzięczna gdyby mi to ktoś dokładnie wytłumaczył emotka
28 mar 23:01
getin: Przez (ax+b) wtedy gdy współczynnik przy najwyższej potędze wielomianu występującego w treści zadania jest inny niż 1. W zad. 1 jest to współczynnik 2, bo mamy najwyższą potęgę 2x3 Przez (x−a) gdy ten współczynnik najwyższej potęgi wielomianu jest równy 1
28 mar 23:03
def: Bardzo dziękuję! emotka sama nigdy bym do tego nie doszła
28 mar 23:05
getin: Tylko w tym zad. 1 ostrożnie z tym mnożeniem przez (ax+b) z uwagi na kolizję oznaczeń: litery a i b są już zajęte bo są obecne w wielomianie w(x). Jeśli a i b są już w wyjściowym wielomianie, to wtedy mnożysz przez (cx+d) zamiast przez (ax+b) żeby inne litery były w tej funkcji liniowej
28 mar 23:08
def: super, jeszcze raz dziękuję emotka
28 mar 23:12