Bardzo potrzebuje pomocy przy tym zadaniu. Za każdą odpowiedź bardzo dziękuje
Wojtek: Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(−1,−5), B(3,−1) C(2,4). Wyznacz równanie środkowej CD i
również wyznacz równanie symetralnej odcinka BC
28 mar 22:25
chichi:
| | −1 + 3 | | −5 + (−1) | |
D = SAB = ( |
| , |
| ) = (1,−3) |
| | 2 | | 2 | |
teraz wystarczy napisać równanie prostej przechodzącej przez punkty CD:
| | yC − yD | | 4 − (−3) | |
a = |
| = |
| = 7, no to dalej ze wzoru z tablic: |
| | xC − xD | | 2 − 1 | |
y = a(x − x
0) + y
0, gdzie (x
0,y
0) to dowolny punkt należący do wykresu funkcji:
y = 7(x − 2) + 4 ⇔
y = 7x − 10
28 mar 22:43
getin:

D − środek AB
| | −1+3 | | −5−1 | |
D = ( |
| , |
| ) = (1, −3) |
| | 2 | | 2 | |
S − środek BC
| | 3+2 | | −1+4 | | 5 | | 3 | |
S = ( |
| , |
| ) = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Środkowa CD to prosta y = ax+b do której należą punkty C = (2,4) oraz D = (1,−3)
y = ax+b
{4 = 2a + b
{−3 = a + b | *(−1)
{4 = 2a + b
{3 = −a − b
−−−−−−−−−−−−−−−−
4+3 = 2a−a
7 = a
4 = 2*7 + b
4 = 14 + b
b = −10
y = 7x − 10 − równanie środkowej CD
Symetralna odcinka BC to prosta prostopadła do prostej BC, przechodząca przez punkt S
Wyznaczamy współczynnik kierunkowy prostej BC ze wzoru:
| | 4−(−1) | | 5 | |
a = |
| = |
| = −5 |
| | 2−3 | | −1 | |
| | 1 | |
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do BC wynosi |
| (odwrotność liczby a=−5 ze |
| | 5 | |
zmienionym znakiem)
| | 1 | |
y = |
| x + b − równanie symetralnej BC |
| | 5 | |
| | 5 | | 3 | |
Punkt S = ( |
| , |
| ) należy do symetralnej BC: |
| | 2 | | 2 | |
3 = 1 + 2b
b = 1
| | 1 | |
y = |
| x + 1 − równanie symetralnej odcinka BC |
| | 5 | |
28 mar 22:46
Mila:

A(−1,−5), B(3,−1) ,C(2,4).
1)
| | −1+3 | | −5+(−1) | |
D=( |
| , |
| )=(1,−3)− środek AB |
| | 2 | | 2 | |
y=ax+b
4=2a+b
−3=a+b
====== odejmuję stronami
7=a, a=7
4=7*2+b, b=−10
Prosta CD:
y=7x−10
============
2) P(x,y)− dowolny punkt symetralnej BC
|PB|=PC|
Symetralna BC:
(x−3)
2+(y+1)
2=(x−2)
2+(y−4)
2 wykonaj samodzielnie działania
28 mar 22:47
mat:
Rzucili się jak.........
28 mar 22:50
getin:
Cała geometria analityczna, trzy różne sposoby na te samo zadanie
28 mar 22:51
Mila:
PW pisał , .... jak szczerbaty na suchary.
28 mar 22:56
getin:
A jest jeszcze aktywny ? Widzę że dawno się nie udzielał...
28 mar 23:01
Mila:
Jeśli chodzi o
PW, to raczej nic już nie pisze, może nas ogląda.
Pozdrawiam
28 mar 23:03
getin:
Również pozdrawiam, wszystkiego dobrego
28 mar 23:04
Wojtek: Bardzo dziękuje za wasze odpowiedzi!
28 mar 23:17