wykres funkcji trygonometrycznych
diament: hej, jak narysować wykres funkcji f(x)=|sinx|cosx, nie chodzi mi o samą odpowiedź tylko
jak do tego dojść
28 mar 18:30
chichi:
| | ⎧ | sin(x), dla x ∊ [0 + 2kπ, π + 2kπ] | |
| |sin(x)| = | ⎨ | | ,
|
| | ⎩ | −sin(x) dla x ∊ (π + 2kπ, 2π + 2kπ) | |
gdzie k∊ℤ, teraz zapisz swój wzór z tymi przypadkami w postaci funkcji klamrowej i będziesz
miał dla 1 przypadku tan(x), a dla drugiego −tan(x) i narysuj kawałkami tego tangensa
| | π | |
P.S. nie zapomnij o asymptotach w x = |
| + kπ  |
| | 2 | |
28 mar 19:21