Trygonoemtria
silnia: sin(x2)+cos(x2)=√2sinx
sin2(x2)+2sin(x2)cos(x2)+cos2(x2)=2sin2x
1+sinx=2sin2x
2sin2x−sinx−1=0 sinx=t t∊<−1,1>
t1=−12 t2=1
sinx=−12
x=7π6+2kπ x=x=π2+2kπ
x=11π6+2kπ
Czy to prawdilowe rzowiaznaie? k∊ℤ
28 mar 11:59
ite:
Czy w pierwszym przekształceniu podniosłeś równanie stronami do kwadratu ? ?
28 mar 13:29
silnia: Tak
28 mar 18:09
chichi:
−2 = 2 / (...)
2 zatem 4 = 4, ze sprzeczności do prawdy
28 mar 19:26
ite:
Równanie można podnieść stronami do kwadratu tylko wtedy, gdy masz pewność, że wyrażenia po obu
stronach są jednakowych znaków. W przeciwnych wypadku "dołączasz" wyniki, które nie są
rozwiązaniami wyjściowego równania.
W tym przykładzie skorzystaj np. ze wzorów na sumę f.trygonometrycznych i ze wzorów
redukcyjnych.
Podobny błąd popełniasz, wprowadzając do równania funkcję tanges, której wcześniej nie było w
nim. Tam gubisz niektóre rozwiązania, bo zawężasz dziedzinę. Spójrz na uwagi chichiego w
tamtych wątkach, na maturze się przydadzą.
29 mar 13:40