Trygonometria
silnia: cos2x+sin2x+1=0
cos
2x−sin
2x+2sinxcosx+sin
2x+cos
2x=0
2cos
2x+2sinxcosx=0
2cosx(cosx+sinx)=0
cosx=0 ∨ sinx=−cosx
| | π | | π | |
x= |
| +kπ tgx=−1 (x≠ |
| +kπ) |
| | 2 | | 2 | |
x=−
π4+kπ
k∊ℤ
Jezeli w tym rownaniu po prawej wykluczamy z dziedziny pi/2, to dotyczy to calej rownosci, czy
tylko tej po prawej? Bo nie wiem czy liczyc to po lewo.
chichi:
to, że Ty sobie założyłeś, nie znaczy, że tak jest. wstaw do wyjściowego równania i zobaczysz,
że jest to rozw. tego równania. napisałem Ci jak radzę takie równania rozwiązywać, ale już nic
nie będę pisał, bo Ty widocznie i tak tego nie czytasz