Rownania i nierownosci trygonometryczne
silnia: Cos mi swita, ze jak bylo rownanie typu sinxcosx to nie mozna podzielic, zeby byl tg, bo
wystepuje jakis blad? Nie jestem tego 100% pewny, ale cos mi tak swita z Liceum
28 mar 10:32
chichi:
| | 1 | | 1 | |
sin(x)cos(x) = |
| , dzieląc masz sin(x) = |
| |
| | 2 | | 2cos(x) | |
(1) co Ci to dało?
(2) nie wolno od tak dzielić przez co chcemy, bo można natknąć się na dzielenie przez 0, pewnie
o to Ci chodzi, ja bym raczej proponował tak:
| | 1 | | 1 | |
sin(x)cos(x) = |
| *2sin(x)cos(x) = |
| sin(2x) |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 10:37
chichi:
pod to co piszesz raczej podpada równanie tego typu: sin(x) = cos(x)
28 mar 10:38
silnia: Tak, masz racje. Chodzilo mi o rownanie sin(x) = cos(x)
28 mar 11:01
silnia: I jak je trzeba rozwiazac?
28 mar 11:01
chichi:
| | π | |
∀x∊R sin(x) − cos(x) = √2sin(x+ |
| ) |
| | 4 | |
radziłbym w ten sposób, ale ten z dzieleniem przez cos(x) też nie jest zly, zakładamy, ze
cos(x) ≠ 0 i możemy dzielić, ale trzeba jeszcze sprawdzić co w przypadku gdy cos(x) = 0
28 mar 11:07