Rozwiąż równanie(trygonometria)
silnia: sinxtgx−√3=tgx−√3sinx
27 mar 23:09
sinus:
równanie równoważne
(tgx+√3)(sinx−1)=0
...................
27 mar 23:23
getin:
Pamiętaj − gdy równanie ma cztery składniki − a ma: pierwszy składnik sinxtgx, drugi składnik
√3, trzeci składnik tgx, czwarty składnik √3sinx, to:
1) wszystko na jedną stronę, żeby po prawej stronie równania było = 0
2) kolejność tych 4 składników ma być taka, żeby z pierwszych dwóch składników dało się
wyłączyć coś przed nawias
3) wyłączyć czynnik przed nawias z pierwszych dwóch składników
4) zostawić trochę miejsca i w tej samej linii napisać jeszcze raz taki sam nawias
5) między nawiasy wpisać taką liczbę z + lub −, żeby pomnożona przez nawias otrzymać trzeci
oraz czwarty składnik równania z punktu 2) − zazwyczaj się da
6) nawias powtarzający się dwa razy wpisać jeden raz, a do drugiego nawiasu umieścić to co było
wcześniej przed nawiasami
7) przyrównać do 0 każdy nawias i rozwiązać równania
krok 1)
sinxtgx − √3 − tgx + √3sinx = 0
krok 2)
sinxtgx − tgx + √3sinx − √3 = 0 − da się wyciągnąć tgx
krok 3)
tgx(sinx−1)
krok 4)
tgx(sinx−1)...........(sinx−1) = 0
krok 5)
tgx(sinx−1) + √3(sinx−1) = 0 −> pamiętaj, że wpisana między nawiasy liczba musi być
ze znakiem nawet gdy jest dodatnia to ten symbol plusa musi być
krok 6)
(sinx−1)(tgx+√3) = 0
krok 7)
sinx−1 = 0, tgx+√3 = 0
28 mar 07:55