a975b jest wielokrotnością liczby 88
pomóżcie kochani matematycy: Liczba z zapisana w systemie dziesiętnym a975b jest wielokrotnością liczby 88. Wtedy:
a+b= 7.
jest tylko jedna liczba z spełniająca warunki zadania.
a > b.
a * b = 12.
Kompletnie nie wiem jak zacząć. Może być kilka poprawnych odp jak coś.
27 mar 22:48
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
88 = 8*11
czyli liczba a975b jest:
1) podzielna przez 8 = 2
3
2) jest podzielna przez 11
I teraz pytanie −−− jaka jest zasada podzielności liczby przez 11

Przypomnij sobie

Drugie −−− jedynie końcówka 75
2 będzie podzielna przez 8
27 mar 22:54
moduł:
88 = 11 * 8
kłania się cecha podzielności przez 11
27 mar 22:57
pomóżcie kochani matematycy: Bardzo dziękuję, zatem a = 5, b = 2 i jest to jedyna para liczb
spełniająca ten warunek.
27 mar 23:07