Proszę o pomoc
Milena: Na placu składowym było 150 ton węgla. Przez pierwsze 5 dni wywieziono 12 ton. W kolejnych
dniach liczba wywożonych ton była stała.
Dwudziestego dnia wywieziono ostatnie tony węgla.
Masa pozostałego na placu węgla M w zależności od liczby dni x wywożenia węgla jest opisana za
pomocą:
funkcji:
M(x)=150−12x x∊1,2,3,4,5
ax+b x∊5,6...20
1.oblicz wartość współczynnika a i b
2. masa węgla wywiezionego z placu w ciągu pierwszych 7 dni
a. 66 ton b.72 tony c. 84 tony d. 78 tony
27 mar 12:09
ite:
Czy przez pierwsze 5 dni wywieziono łącznie jedynie 12 ton?
Czy przez te 5 dni wywożono codziennie po 12 ton (jak wynika ze wzoru)?
27 mar 13:50
ni: ∞ππππ
27 mar 13:59
Milena: Przepraszam zapisane jest ,w przez pierwsze 5 dni wywożono dziennie 12 ton.
27 mar 15:26
ite:
− po pierwszych pięciu dniach zostaje na placu 150 − 12*5 = 90 ton węgla.
− pomiędzy szóstym a dwudziestym dniem pozostały węgiel wywożony jest w równych porcjach
| | 90 | |
czyli |
| = 6 ton dziennie |
| | 20−5 | |
− po upływie x dni (5< x ≤ 20) ubywa 6*(x−5) ← w tej części wzoru funkcji M(x) liczymy dni bez
pierwszych pięciu
− więc na placu pozostaje 90 − 6*(x−5) i z tego po przekształceniu otrzymamy a i b z drugiej
części wzoru z klamrą
27 mar 16:13
Ania:
30 sty 22:13