Trygonometria
Wikii : Sprawdź czy isteniej taki kąt x dla którego 5sinx − 3cosx = 8.
Nienwiem nawet jak zacząć:(
27 mar 08:16
. :
Zauważ że sinx i cosx przyjmują wartości pomiędzy − 1 a 1
Jedyna szansa na to aby to rownanie zachodziło jest taka, że sinx = 1 oraz cosx = − 1
Czy istnieje taki kat aby te funkcje trygonometryczne mogły przyjąć takie wartości?
27 mar 08:32
Fałszywy 6-latek:
gdyby to był za trudny typ wnioskowania to zawsze możesz wyznaczyć jedną funkcję w zależności
od drugiej
i podstawić do jedynki trygonometrycznej:
5 sinx= 8+3cosx
27 mar 10:25
sinus:
| | sin31o | |
sinx − 0,6cosx = 1,6, 0,6 ≈ tg31o = |
| |
| | cos31o | |
| | sin31o | |
sinx − |
| * cosx = 1,6 ⇒ sinx * cos31o − sin31o * cosx = 1,6 * cos31o |
| | cos31o | |
sin(x − 31
o) ≈ 1,37 > 1, taki kąt nie istnieje
27 mar 11:01
sinus:

Niebieski wykres y = 5sinx − 3cosx
27 mar 11:04