Jak wykazać?
Alaias: Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej prawdziwa jest nierówność
x4+2x3+9≥5x2+6x
26 mar 20:27
Eta:
x4+2x3−5x2−6x+9≥0 ⇔ (x2+x−3)2≥0
26 mar 20:47
ABC:
przenosisz na jedną stronę , badasz wielomian W(x) =x4+2x3−5x2−6x+9
widzisz rzeczy które są kwadratami jak x4=(x2)2 i 9=32
przyglądasz się , próbujesz wzorów dwumianowych nie pasuje, próbujesz trójmianowego kwadratu
unormowanego
(x2+bx+c)2 =x4+b2x2+c2+2bx3+2cx2+2bcx =x4+2bx3+(b2+2c)x2+2bcx+9
przyrównujesz współczynniki z wyjściowym b=1 c=−3 pasuje
masz nierówność (x2+x−3)2≥0 która jest zawsze prawdziwa
26 mar 20:51
Alaias: Dzięki
26 mar 20:51