Siemka, mógłby ktoś pomóc z rozwiązaniem tego zadania? odp to a)4471 b)3255
Piotrek: Oblicz, ile jest liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach i jednocześnie: a) większych od liczby
1234, b) mniejszych od liczby 7510
26 mar 18:00
getin:
1a) liczby zaczynające się cyframi 123:
1235, 1236, 1237, 1238, 1239 (5 sztuk)
1b) liczby zaczynające się cyframi 12:
12xy
cyfrę x wybieramy na 6 sposobów (4,5,6,7,8,9) a cyfrę y na 7 sposobów (dowolna cyfra oprócz 1,2
oraz tej oznaczonej jako x)
razem 6*7 = 42 sztuki
1c) liczby zaczynające się cyfrą 1:
1xyz
cyfra x na 7 sposobów (3,4,5,6,7,8,9), cyfra y na 8 sposobów (bez 1 i x), cyfra z na 7 sposobów
(bez 1, x i y)
razem 7*8*7 = 392 sztuki
1d) liczby zaczynające się cyfrą większą niż 1: tutaj 8*9*8*7 = 4032 sztuki
Odp. 4032 + 392 + 42 + 6 = 4472 liczby
2a) liczby zaczynające się cyframi 75:
7509, 7508, 7506, 7504, 7503, 7502, 7501 (7 sztuk)
2b) liczby zaczynające się cyfrą 7:
7xyz
cyfrę x wybieramy na 5 sposobów: (0,1,2,3,4)
cyfrę y na 8 sposobów (bez 7 i x)
cyfrę z na 7 sposobów (bez 7, x i y)
razem 5*8*7 = 280 sztuk
2c) liczby zaczynające się cyfrą mniejszą niż 7: jest takich liczb 6*9*8*7 = 3024 sztuki
Razem 7 + 280 + 3024 = 3311 liczby spełniające warunki zadania
26 mar 18:14
wredulus_pospolitus:
a)
krok 1:
−−− pierwsza cyfra wybrana z zestawu: {2,3,4,5,6,7,8,9}
−−− druga i każda kolejna z zestawu: {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} minus to co już zostało wybrane
I mamy stąd: 8*9*8*7 = 4'032
krok 2:
−−− pierwsza cyfra to '1'
−−− druga cyfra z zestawu: {3,4,5,6,7,8,9}
−−− trzecia i czwarta jak w kroku 1
I mamy stąd: 1*7*8*7 = 392
krok 3:
−−− pierwsza cyfra to '1'
−−− druga cyfra to '2'
−−− trzecia cyfra losowana z zestawu: {4,5,6,7,8,9}
−−− czwarta analogicznie do kroku 1
I mamy stąd: 1*1*6*7 = 42
krok 4:
−−− pierwsza cyfra to '1'
−−− druga cyfra to '2'
−−− trzecia cyfra to '3'
−−− czwarta cyfra losowana z zestawu: {5,6,7,8,9}
I mamy stąd: 1*1*1*5 = 5
Sumujesz wyniki z poszczególnych kroków
Przeanalizuj i spróbuj zrobić podpunkt (b) samodzielnie.
Napisz tutaj jak rozwiązujesz ... sprawdzimy
26 mar 18:18
Piotrek: No to idąc analogicznym tokiem myślenia:
krok pierwszy:
pierwsza cyfra wybrana z zestawu: {1,2,3,4,5,6}
druga i każda kolejna z zestawu: {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} minus to co już zostało wybrane
jest 3024 takich liczb
krok drugi:
pierwsza cyfra to '7'
druga cyfra z zestawu: {0,1,2,3,4}
trzecia i czwarta jak w kroku 1
jest 280
krok trzeci:
−pierwsza cyfra to '7'
−druga cyfra to '5'
−trzecia cyfra musi być równa 0
−czwarta {1,2,3,4,6,8,9}
jest 7
krok czwarty:
jest jedna, ale nie liczymy jej, bo mają być liczby mniejsze od 7510
łącznie wychodzi 3311, a to jest sprzeczne z odpowiedzią z podręcznika, która wynosi 3255
ja robię gdzieś błąd, czy autorzy zrobili babola?
26 mar 20:39
wredulus_pospolitus:
Bo w odpowiedzi jest błąd −−− zauważ, że wyszło Ci dokładnie to samo co @getin'owi
26 mar 20:48
Piotrek: A mógłbyś spróbować obliczyć swoim sposobem i napisac jak Ci wyszło?
26 mar 21:10