matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
trygonometria
bork:
sin2x + cos(π/6 −2x) jak to zwinac
26 mar 13:40
Saizou :
π
sin(2x)+cos(
−2x) =
6
π
π
sin(2x)+cos
*cos(2x)+sin
*sin(2x) =
6
6
1
sin(2x)+U{
√
3
{2}cos(2x)+
*sin(2x) =
2
3
U{
√
3
{2}}cos(2x)+
*sin(2x) =
2
1
√
3
√
3
(
cos(2x)+
sin(2x)) =
2
2
π
π
√
3
(sin(
)*cos(2x)+cos
*sin(2x))=
6
6
π
√
3
*sin(
+2x)
6
26 mar 13:53