równanie
Wat: Wyznacz wszystkie a takie że 3cos (2x)+1−(a−5)3cos2(2x)−7=0 ma rozwiązanie rzeczywiste.
26 mar 10:03
. :
t = 3
cos(2x), t ∊

Jakiego przedziału

I masz równanie kwadratowe do policzenia.
26 mar 10:54
. :
Chociaż się pospieszyłem. Na pewno tak wygląda rownanie? Skąd masz to zadanie?
26 mar 10:59
getin:
cos(2x) = t, t ∊ <−1,1>
cos
2(2x) = t
2, t
2 ∊ <0, 1>
3
t+1 − (a−5)*3
t2 − 7 = 0
3*3
t − (a−5)*3
t2 = 7
(5−a)*3
t2 = 7 − 3*3
t
Określamy zbiór wartości funkcji y = 7 − 3*3
t
−1 ≤ t ≤ 1
3
−1 ≤ 3
t ≤ 3
1
1 ≤ 3*3
t ≤ 9
−1 ≥ −3*3
t ≥ −9
−9 ≤ −3*3
t ≤ −1
7−9 ≤ 7−3*3
t ≤ 7−1
−2 ≤ y ≤ 6
Trzeba znaleźć takie a, dla którego wyrażenie (5−a)*3
t2, gdzie t
2 ∊ <0;1> będzie
przyjmować wartość z zakresu <−2; 6>
26 mar 11:28