Planimetria
silnia: Punkt
A = (2,4)
jest jednym z wierzchołków trójkąta równobocznego
ABC , a punkt
O(8, 4−2√3)
jest punktem przecięcia wysokości tego trójkąta. Wyznacz współrzędne
pozostałych wierzchołków tego trójkąta
25 mar 22:57
Jolanta: Pierwsze co mi do głowy przyszło W trójkącie rownobocznym wysokości przecinają sie w stosunku
2:1 Odległość od A do O to 2/3 h
26 mar 11:54
getin:
Będzie trzeba to wykorzystać
Niech S będzie środkiem odcinka BC, wówczas odcinek AS będzie wysokością trójkąta ABC
| | 2+8 | | 4+4−2√3 | |
Niech T będzie środkiem odcinka AO, wówczas T = ( |
| , |
| ) = (5, 4−√3) |
| | 2 | | 2 | |
Punkt O jest środkiem odcinka TS, więc musi być S = (11, 4−3
√3)
|AO| =
√(8−2)2+(4−2√3−4)2 =
√36+12 =
√48 = 4
√3
h = 6
√3
a*
√3 = 12
√3
a = 12
Wektor AS
→ = [9, −3
√3], długość tego wektora to |AS
→| = 6
√3
Wektor SB
→ = [a, b], długość tego wektora to połowa boku trójkąta, zatem |SB
→| = 6 czyli
√a2+b2 = 6 zatem a
2+b
2 = 36
Iloczyn skalarny wektorów AS
→ i SB
→ musi być równy zero bo są prostopadłe
[9, −3
√3] * [a,b] = 0
9a − 3
√3b = 0
3
√3b = 9a
a
2 + b
2 = 36
a
2 = 27
a = 3
√3 lub a = −3
√3
b = 3 lub b = −3
BS
→ = [3
√3, 3] lub BS
→ = [−3
√3, −3]
Dla SB
→ = [3
√3, 3] otrzymujemy B = (11+3
√3, 4−3
√3+3) = (11+3
√3, 7−3
√3) oraz C =
(11−3
√3, 4−3
√3−3) = (11−3
√3, 1−3
√3)
Dla SB
→ = [−3
√3, −3] współrzędne punktów B i C zamienią się tylko miejscami
26 mar 12:13
jc:
O=(8, 4−2√3)
A = (2, 4)
B=O + R (A−O)
C=O + R−1 (A−O)
R = obrót o 120 stopni
B = (8, 4−6√3), C=(14, 4)
26 mar 13:08