Dany jest ΔABC: AB=4, BC=5 i AC=6. Punkt L = śr.AB. M = spodek wysokości opuszczonej z
wierzchołka A. K = punkt przecięcia dwusiecznej kąta B z bokiem AC. Oblicz pole i obwód ΔKLM
| 10 | 8 | |||
1) Z twierdzenia o dwusiecznej wyznaczyłem m= | i n= | |||
| 3 | 3 |
| 15√7 | ah | |||
2) Potem (obliczając pole ΔABC ze wzoru herona ( | ) i przyrównując do | ) | ||
| 4 | 2 |
| 3√7 | ||
wyznaczyłem wysokość (AM) h= | ||
| 2 |
| 1 | 9 | |||
3) Znając h w ΔABM z Tw. Pitagorasa wyznaczyłem BM= | , czyli CM= | |||
| 2 | 2 |
| MC | 4,5 | 3 | ||||
b) Z ΔAMC wyznaczyłem cos γ = | = | = | i od razu z Tw. Carnota w ΔCKM | |||
| AC | 6 | 4 |
| √319 | ||
wyliczam KM = | ||
| 6 |
| cbsinα | ||
c) Ze wzoru na pole ΔABC | i przyrównując do wcześniej wyliczonego pola ze wzoru | |
| 2 |
| 15√7 | 5√7 | 9 | ||||
herona ( | ) wyznaczam sin α = | i ze wzoru jedynkowego cos α = +− | ||||
| 4 | 16 | 16 |
| √154 | ||
potem z Tw. Carnota w ΔALK (uwzględniając kąt dodatni i ujemny) wychodzi KL= | lub | |
| 3 |
| √46 | ||
.... i co teraz ? sprawdziłem czy oba będą spełniać nierówność ΔKLM i spełniają | ||
| 3 |
1)ΔABC jest Δ ostrokątnym.
| 1 | ||
∡B jest największym kątem i cosβ= | >0 | |
| 8 |
| 41√7 | ||
ΔKLM= | ||
| 48 |
| 15√7 | ||
PΔABC= | =P jak obliczył chair, a także pozostałe wartości na rysunku. | |
| 4 |
| [AMC] | 9 | 9 | 1 | ||||
= | ⇔ [AMC]= | P i [ABM]= | P | ||||
| [ABM | 1 | 10 | 10 |
| [CKM] | 10 | 5 | |||
= | = | ⇔4[CKM]=5[AKM] | |||
| [AKM | 8 | 4 |
| 4 | 9 | |||
[CKM]+ | [CKM]= | P⇔ | ||
| 5 | 10 |
| 1 | ||
[CKM]= | P | |
| 2 |
| 1 | ||
[LBM]= | P | |
| 20 |
| [BKC] | 10 | 5 | |||
= | = | ⇔ | |||
| [BKA] | 8 | 4 |
| 4 | ||
[BKA]= | P ale [ALK]=[LBK]⇒ | |
| 9 |
| 2 | ||
[ALK]= | P | |
| 9 |
| 1 | 1 | 2 | ||||
[KLM]=P−( | P+ | P+ | P)= | |||
| 2 | 20 | 9 |
| 90+9+40 | 139 | 41 | ||||
=P− | P=P*(1− | )= | P | |||
| 180 | 180 | 180 |
| 15*41√7 | ||
[KLM]= | ||
| 180*4 |
| 41√7 | ||
PΔKLM= | ||
| 48 |
Aczkolwiek z tw cosinusów i wz. Herona żmudnie... ale pewnie podobnie czasowo, może nie
rachunkowo, ale jednak trzeba by obwód więc do tego byłaby ta droga rozsądniejsza.
| √319 | ||
|KM| = | z tw. Stewarta niewiele mniej rachunków | |
| 6 |
| 9 | ||
cosA= | ||
| 16 |
| √46 | ||
|KL|= | ||
| 3 |
| √319 | √46 | |||
2p=2+ | + | |||
| 6 | 3 |
| 1 | ||
Pole trójkąta ABC obliczyłam z wzoru : | *|BC|*h − bez Herona, ale można bo, | |
| 2 |
| [ABM] | (1/2) | 1 | ||||
= | = | |||||
| P | 5 | 10 |
| 1 | 1 | |||
[ABM]= | P to [LBM]= | P | ||
| 10 | 20 |
| [AKB] | (8/3) | 4 | |||
= | = | ||||
| P | 6 | 9 |
| 2 | 2 | |||
[AKB]= | P to [ALK]= | P | ||
| 9 | 9 |
| [CKM] | (10/3)*(9/2)*sinγ | 1 | |||
= | = | ⇔ | |||
| P | 6*5*sinγ | 2 |
| 1 | ||
[CKM]= | P | |
| 2 |