Równanie z parametrem
Misiek: sposób algebraiczny co do takiego zadania :
https://matematyka.pl/funkcje-kwadratowe-f105/rownanie-kwadratowe-z-parametrem-i-wartoscia-bezwz-t428296.html
Wszystko fajnie, rozpisujemy z def. wartości
bezwzględnej, tylko mam parę uwag.
Czy nie powinniśmy potem dla
x
2+2x−5m+17 = 0 patrzeć na rozwiązania tylko w przedziale gdy x
2+2x−8 ≥0
x
2+2x+5m−33 =0 ... gdy x
2+2x−8<0? zamiast tego możemy po prostu napisać 5m−25>0 prawda?
No i potem oczywiście powinniśmy rozważyć dla obydwu Δ > 0 i część wspólna
oraz skoro suma ujemna ze wzorów Viete'a ( czyli albo dwa ujemne, albo jedno ujemne a drugie
dodatnie )
lecz skoro ma mieć dokładnie dwa ujemne zatem nie może mieć więcej niż dwóch
więc mamy przypadki dwa
1. pierwsze równanie ma + i − i drugie ma + i − zatem x1x2 < 0 i tam na forum jest błąd, lecz
wtedy bierzemy część wspólną obu przypadków żeby to zachodziło jednocześnie prawda?
25 mar 17:44
Misiek: To co pisałem o przedziałach x ∊ ... żeby dodatkowo brać pod uwagę to ⇔ pod wartością mamy
również parametr m tak?
25 mar 17:46
chichi:
głównym warunkiem jest 5m − 25 ≥ 0, bo w przeciwnym razie równanie nie będzie miało rozw.
no ale teraz chcesz takie równanie rozwiązywać, nie chcemy mieć modułu tylko równanie
wielomianowe, więc rozpatrujemy kiedy funkcja wewnątrz modułu ma wartości nieujemne i ujemne,
żebyśmy mogli z definicji pozbyć się modułu
25 mar 18:00
Misiek: zatem w ten sposób rozwiązując i tak musimy na równanie 1 gdy wzięliśmy x2+2x−8> 0 −> x∊...
(−∞,−4) U (2, +∞)
rozważać kiedy np oba rozwiązania są ujemne czy tam jedno ujemne drugie dodatnie ale dodatkowo
należące do tego przedziału powyżej co nie?
25 mar 18:11
Misiek: niekiedy można iść na skróty jak w tym linku chociaż nie wiem czy to rozwiązanie bez tego
założenia x ∊...
gwarantuje poprawność rozwiązania
25 mar 18:12
Misiek: tutaj ktoś poszedł na łatwiznę
25 mar 18:12
Misiek: ?
25 mar 18:24
Misiek: Nie no to są głupoty w tym przypadku, gdy x nie jest związany z m, nie musimy tego robić, tak?
25 mar 18:29
Misiek: samo rozpisanie na przypadki spoko, ale ten x∊... nic nie zmienia
25 mar 18:30
Misiek: Zatem temat zamknięty
25 mar 18:58