Wielomian trzeciego stopnia
Buba: Dany jest wielomian W(x) trzeciego stopnia W(x) = ax³ + bx² + cx + d. Przyjmuje on
wartość całkowitą dla każdej liczby całkowitej x. Zaznacz prawdziwe stwierdzenia.
A. a+c jest zawsze liczbą całkowitą.
B. 5b−a−c jest zawsze liczbą całkowitą.
C. a+b+c jest zawsze liczbą całkowitą.
D. a,b,c,d muszą być liczbami całkowitymi.
Proszę, pomóżcie. Kompletnie nie wiem jak nawet zacząć.
24 mar 13:35
ABC z roboty:
zacząć możesz tak f(0) =d więc d jest całkowite
ale f(1)= a+b+c+d jest calkowite więc a+b+c= (a+b+c+d)−d jest całkowite jako różnica dwóch
liczb całkowitych
I dalej w podobnych klimatach
24 mar 14:47
Buba: Bardzo dziękuję, spróbuję. Dam znać jak poszło
24 mar 15:19
Buba: Oprócz tego co Ty wykazałeś (C.) udało mi się jeszcze tylko dojść do B. Nie wiem jak z
pozostałymi podpunktami
24 mar 19:05
ABC:
znam warunki równoważne aby taki wielomian przyjmował całkowite dla wszystkich całkowitych
ale sam dowód tych warunków jest zadaniem olimpijskim nie najłatwiejszym , i nie chce mi się
myśleć czy z tych warunków wynikają twoje
może ktoś zna prostszy sposób i się podzieli z tobą
24 mar 19:44
mm: licząc W(2) 8a+4b +2c+d ∊ Z
Licząc W(−2) −8a+4b−2c+d∊Z
zatem 8b + 2d ∊Z (dodając stronami) więc b∊Z, bo d∊Z
Licząc W(1) a+b+c+d ∊Z więc 8a+8b+8c+8d∊Z
dodajac do siebie −8a+4b−2c+d oraz 8a+8b+8c+8d mamy 12b+6c+d∊Z
jako ze b,d∊Z wiec c∊Z
wracajac do tego czym jest W(2) tez mozna wywnioskowac teraz ze a∊Z
24 mar 20:27
ABC:
z tego że 8b+2d jest całkowite niestety nie musi wynikać że b jest całkowite, a tylko że 8b
jest całkowite
b mogłoby być równe 1/8 i wszystko gra
24 mar 20:37
ABC:
podam ten
warunek równoważny (zadanie olimpijskie) : ax³ + bx² + cx + d przyjmuje wartości całkowite dla
każdej liczby cakowitej wtedy i tylko wtedy gdy
liczby
6a, 2b ,a+b+c , d są wszystkie całkowite
24 mar 20:43
mm: masz racje!
24 mar 21:45
tomeczek2: i jak masz juz poprawne rozw?
26 mar 19:21
Buba: Niestety na razie doszłam tylko do punktu B i C, nie wiem co z innymi.
26 mar 19:26