teoria liczb
hubi98: Udowodnij ze jesli a,b1,b2,...,bk∊Z, bi|a dla i=1,...,k oraz NWD(bi,bkj)=1 dla wszystkich
1≤i<j≤k to b1b2...bk|a.
24 mar 04:41
hubi98: NWD(bi,bj)=1
24 mar 04:48
. :
Zacznij od udowodnienia dla dwóch: b1, b2
Pozniej robi się uogólnienie dla większej ilosci
24 mar 07:32
hubi98: Udalo mi sie udowodnic dla 2. Czy moglbys mi prosze pokazac jak to uogolnic?
24 mar 10:31
. :
Skoro masz udowodnione dla b1 i b2
To indukcyjnie:
1) na b1 i b2
2) zakładamy że jest prawda dla b1,...., bk
Czyli b1b2....bk | a
3) wykazujemy że będzie dla b1,...., bk, bk+1
Traktujesz b1*b2*...*bk jako jeden element bk+1 jako drugi
24 mar 11:43
. :
Jedynie co jeszcze warto by było dorzucić do dowodu to wykazanie tego, ze:
Jeżeli dla każdego 1≤i≤k mamy NWD(bi, bk+1) = 1 to NWD(b1*...*bk, bk+1) = 1
25 mar 13:25
hubi98: A jak takie coś pokazać?
26 mar 18:34
wredulus_pospolitus:
skoro b1,...,bk są względnie pierwsze (czyli NWD(bi , bj) = 1) to:
NWD(b1*...*bk , bk+1) = NWD(b1,bk+1)*NWD(b2,bk+1)*...*NWD(bk, bk+1) =
= 1*1*...*1 = 1
26 mar 19:11
chichi:
wypadałoby pokazać że funkcja NWD jest multiplikatywna dla liczb względnie pierwszych, bo to co
zapisałeś to wniosek, który z tego płynie
26 mar 19:17
wredulus_pospolitus:
no baa
26 mar 20:23