Pytanie o pochodne
Poston: Cześć. Uczę się aktualnie spraw związanych z pochodnymi funkcji wielu zmiennych.
Mam pytanie co do zapisu i jego znaczenia.
W zapisie pochodnych cząstkowych ∂f/∂x dx, co oznacza tutaj to dx? Czy najpierw liczę pochodną
cząstkową po x, a później czy coś z tym jeszcze robię? Czy ma to coś wspólnego z zapisem
(∂f/∂x)y (y jest tutaj w dolnym indeksie)?
I w zapisie ∂f/∂y∂x ten mianownik oznacza, że najpierw liczymy pochodną cząstkową po y, a
później
po x?
Dzięki za odpowiedzi.
24 mar 00:20
Horacy z fabryki materacy: Jeśli chodzi o drugie pytanie są różne umowy:
jedni taki zapis odczytują jako najpierw po y potem po x
a inni odwrotnie najpierw po x potem po y
co prawda jeśli choć jedna taka pochodna mieszana jest ciągła to są one sobie równe.
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to w klasycznej analizie dx to jest różniczka zmiennej x
a różniczka jak mawiał pewien nauczyciel akademicki to wyniczek odejmowanka
24 mar 08:31
Poston: Dzięki. Czyli jeżeli miałbym funkcję f(x,y) to df=∂f/∂x dx + ∂f/∂y dy, tylko jeżeli byłaby to
funkcja f(x,y) = x2 + y2, to gdy już policzę te pochodne i podstawię je do wzoru z ∂ to jakie
działanie zadaje mi dx i odpowiednio dy?
24 mar 12:05
jc: Mnożenie i dodawanie
jeśli f = x2 +y2, to
df = 2x * dx + 2y * dy
24 mar 12:27
Poston: Czyli dx nie ma jakiegoś rozwinięcia we wzór? To jest po prostu infinitezymalnie mała zmiana,
tak?
24 mar 13:49
ABC z roboty:
ściśle żeby to określić to trzeba albo analizę niestandardową albo rozmaitości różniczkowalne,
a nieściśle to zwłaszcza w fizyce tak jak mówisz
24 mar 14:27
: | | df | |
skoro f' = |
| to df = f'*dx |
| | dx | |
25 mar 07:37